Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΣΑ

 













Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ. Η ελιά, το ιερό και ευλογημένο δένδρο των προγόνων μας, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο σύνθεσης της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Παράλληλα αποτελεί και αιώνιο σύμβολο σοφίας, δύναμης και ειρήνης.

Από αρχές Νοεμβρίου ξεκινά το μάζεμα ελιών στην Όσσα και κυρίως στα περισσότερα χωριά των τέως Δήμου Νέσσωνος, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων. Το λάδι της περιοχής είναι οικολογικό και θεωρείται από τα καλύτερα.

Το πρώτο βήμα που γίνεται στη συλλογή ελαιοκάρπου, είναι το στρώσιμο με πανιά στη ρίζα των δέντρων. Η συγκέντρωση  του καρπού της ελιάς στα πανιά γίνεται με τα χτένια, τα χέρια αλλά και το ράβδισμα των κλαδιών. Όταν αρχίζει το μάζεμα των ελιών, μαζί με τον καρπό πέφτουν και αρκετά φύλλα γι’ αυτό πρώτα γίνεται μια πρόχειρη διαλογή και αφού αφαιρεθούν τα περισσότερα φύλλα και τα κλαδιά, οι ελιές τοποθετούνται σε τελάρα η τσουβάλια και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο(λιοτρίβι), όπου αφού καθαριστούν από τα φύλλα, πλυθούν και αλεστούν στη συνέχεια με φυγοκέντρηση εξάγεται το αγνό παρθένο λάδι.

Τα παλαιά χρόνια το μάζεμα των ελιών ήταν οικογενειακή υπόθεση. Οι ελιές μαζεύονταν και μεταφέρονταν στο ελαιοτριβείο με ζώα. Στη συνέχεια τις έριχναν στο αλώνι, ένα μεγάλο κυκλικό μέρος στο οποίο δύο περιστρεφόμενες πέτρες πολτοποιούσαν τις ελιές. Οι πέτρες αυτές περιστρέφονταν χειροκίνητα ή με τη βοήθεια κάποιου ζώου και αργότερα μηχανικά. Όταν τελείωνε η πολτοποίηση, το μίγμα έπεφτε από το αλώνι σε μια στέρνα από μια μικρή έξοδο. Έπειτα ο πολτός μεταφερόταν με κουβάδες σε μεγάλα τρίχινα τσουβάλια ή σε πανιά που στοιβαζόταν το ένα πάνω στο άλλο στο πιεστήριο.

Στο πάνω μέρος του πιεστηρίου τοποθετούσαν μια χοντρή λαμαρίνα για να στερεώνονται και με τις μανιβέλες, ασκούσανε πίεση για να στύψουν το πολτό, ενώ ταυτόχρονα κάποιος άλλος έριχνε από πάνω ζεστό νερό. Ο χυμός της ελιάς έπεφτε σε γούρνα, όπου στο κάτω μέρος έμενε το νερό και στην επιφάνεια το λάδι. Ο διαχωρισμός γινόταν με το χέρι, με τη βοήθεια μας κουτάλας.

Στα σύγχρονα ελαιοτριβεία ο διαχωρισμός δεν γίνεται με πίεση, αλλά με φυγοκέντρηση για πιο μεγάλη ταχύτητα και καθαρότητα. Αλλά κι όλες οι άλλες διαδικασίες πλέον δεν γίνονται χειροκίνητα.

Ας ευχηθούμε καλή συγκομιδή σε όλους τους παραγωγούς που αυτήν την περίοδο συλλέγουν τους καρπούς της ελιάς!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου